Cada dia que passa és un dia menys per poder tornar a gaudir del nostre entorn. És per això que, des del Càmping Relax-Nat, us volem inspirar en la preparació de la vostra propera escapada, donant-vos a conèixer els jardins botànics de la Costa Brava. Quatre espais amb molt d’encant, ideals per passejar tranquil·lament, gaudir de l’aire lliure i de les mil olors de les flors i plantes que hi formen part.

Jardins de Cap Roig (a 3,5km del Càmping Relax-Nat)

Situats molt a prop de Calella de Palafrugell, sobre un penya-segat, el seu origen el trobem a l’any 1927. Fou aleshores quan el coronel tsarista exiliat Nicolai Woevodsky i la seva esposa Dorothy Webster van decidir establir-se a la Costa Brava. En origen, primer de tot, hi construïren un castell, al que envoltaren d’un preciós jardí que poc a poc va anar ampliant les espècies que hi acollia. Va ser el propi Nicolai qui va dissenyar la mansió, seguint un estil neomedieval, imitant el monestir de Poblet. La construcció s’inicià l’any 1931 i va acabar l’any 1975, obtenint el popular nom de “Cal Rus”. El matrimoni, però, sempre va viure a la finca que dóna a l’accés del jardí botànic.

El jardí, d’altra banda, és el llegat de Dorothy Webster. Doncs va ser ella qui junt a un equip de jardiners de la zona, van començar a acondicionar les 17 hectàrees que conformen els jardins. Al 1935 ja hi havia plantades més de 500 espècies, entre flora mediterrània, tropical i subtropical. Avui, aquest bell espai atresora prop de 1.000 plantes i arbres procedents de tot el món. A més a més, també s’hi ha de destacar la presència de diferents escultures de reconeguts artistes nacionals i internacionals com Jorge Oteiza, Jaume Plensa o Xavier Corberó. En l’actualitat els Jardins són gestionats per l’Obra Social “la Caixa”.

→ Fes una visita virtual als Jardins de Cap Roig des d’ aquí.

Jardins de Santa Clotilde (a 56 km del Càmping Relax-Nat)

Situats al municipi de Lloret de Mar es troben a sobre d’un penya-segat, fet que li dóna un encant especial, per les vistes de gran bellesa que té cap al mar. Van ser dissenyats per l’arquitecte Nicolau Rubió i Tudurí, gran seguidor de Jean Claude Nicolas Forestier, que entre altres projectes, va participar en el disseny dels jardins de Montjuïc i del Parc de la Ciutadella de Barcelona. Una influència que és visible als Jardins de Santa Clotilde, doncs sota un intent de recuperar les formes clàssiques, el seu disseny recorda als antics jardins del Renaixement italià.

S’estructuren a partir d’un esgraonament aterrassat, en el que es combinen una gran diversitat de plantes mediterrànies amb petits estanys i conjunts escultòrics. Una escalinata els presideix, coneguda com l’Escala de les Sirenes que, a mesura que es va baixant ofereix una agradable barreja d’olors de resines, llorers i plantes aromàtiques. La panoràmica és espectacular, amb el mar Mediterrani al capdavant. Prop de l’entrada principal es troba la casa original, de la que destaquen les seves arcades de mig punt de la planta baixa, la seva gran terrassa i una torreta de tres pisos. En aquesta s’hi observa una rajola dedicada a Santa Clotilde, amb data de 1930.

→ Fes una visita virtual als Jardins de Santa Clotilde des d’ aquí.

Jardí Botànic Tropical Pinya de Rosa (a 57 km del Càmping Relax-Nat)

Situat entre Blanes i Lloret de Mar, a tocar de l’Ermita de Santa Cristina, s’integra dins d’una finca de 50 hectàrees. El seu disseny és obra de l’enginyer industrial Fernando Riviere de Caralt, qui va dedicar bona part de la seva vida, de 1945 a 1992, a aquest bell conjunt. Actualment acull prop de 7.000 espècies, procedents del seu hàbitat natural, de vivers i de col·leccions particulars. Sobretot, s’hi destaquen les col·leccions d’àloes, atzavares, iuques i opunties. El jardí també disposa d’una àmplia varietat de cactus. La seva particularitat es que segueix creixent, per això i per la seva conservació, el 4 de juliol de 2003 va ser declarat Paratge Natural d’Interès Nacional.

Depenent de l’època de l’any en què es visita, la seva bellesa natural es mostra de formes ben diferents, doncs segons les espècies la floració es dóna a una o altra època de l’any. Els àloes acostumen a florir a l’hivern, les cactàcies i les crasses floreixen entre els mesos de febrer i octubre. Pel que fa als cactus, en realitat, és un veritable misteri, doncs mentre n’hi ha uns que floreixen cada any, altres en tarden molts. Si més no, l’espectacle de colors que es pot apreciar a aquest Jardí és una autèntica meravella, que aconsegueix que tinguis la sensació de no trobar-te a la Costa Brava, pel paisatge tan diferent que presenta.

→ Fes una visita virtual a l’Jardí Botànic Tropical de Pinya Rosa des aquí.

Jardí botànic Marimurtra (a 60 km del Càmping Relax-Nat)

Situat a Blanes, el darrer municipi o primer de la Costa Brava, és un indret privilegiat. Pel seu gran nombre de plantes i per la seva extensió, esdevé la col·lecció de planta viva més important de Catalunya i una de les més destacades d’Europa. Destaca per l’abundància de cactus i de vegetació mediterrània i per la varietat de plantes procedents de tot el món. Per fer-se una idea, compta amb unes 4.000 espècies. També llueix pels seus bells racons de descans, les fonts, el llegat arquitectònic de la Casa Biblioteca Carl Faust i el templet de Linné i pels miradors amb unes vistes espectaculars sobre el Mediterrani.

El jardí va ser creat per Carl Faust (1874-1952), un empresari alemany establert a Catalunya des del 1897, que va dedicar la seva il·lusió, esforç i patrimoni a fer realitat aquest somni. La part visitable és de quatre hectàrees i està dividida en tres jardins de característiques diferents. La Generalitat de Catalunya el va classificar com a Bé Cultural d’Interès Nacional i el 2009 va rebre la Creu de Sant Jordi. Més enllà del seu gran interès paisatgístic, la Fundació també realitza una important tasca de conservació, recerca i divulgació en el camp de la botànica.

→ Fes una visita virtual al Jardí Botànic Marimurtra des d’ aquí.

El Càmping Relax-Nat és el lloc perfecte des del que visitar tots aquests jardins botànics de la Costa Brava o per descobrir i fer un bany a alguna de les 5 platges nudistes de la Costa Brava. A més a més, el fet de comptar amb diferents opcions d’ allotjament, fa que sigui una aposta adaptada a tots els gustos. Esperem haver-vos inspirat i il·lusionat amb la vostra propera escapada a la Costa Brava. Ja queda menys per poder tornar a gaudir del bon ambient d’aquesta terra!