El romànic de Cruïlles

Cruïlles és un poblet de marcat caràcter medieval que conserva part de la seva muralla i la Torre de l’Homenatge de l’antic castell, des de la qual es pot gaudir d’una vista excepcional del monestir de Sant Miquel de Cruïlles, amb les Gavarres i la plana de l’Empordanet de fons.

El món medieval de Monells

Monells és un poble medieval construït al voltant d’un castell antic del que només se’n conserven les muralles. L’encant dels seus carrers i la bona restauració de la plaça de Jaume I, escenari d’un mercat molt important que s’hi celebrava durant l’època medieval, han atret el rodatge d’anuncis de tot tipus i de bona part de la pel·lícula espanyola ‘Ocho apellidos catalanes’.

Ullastret i la seva ciutat ibèrica

Ullastret és dels pobles medievals més ben conservats i alhora desconeguts de l’Empordà. Emmurallat i amb 10 torres que encara conserva el poble, hi trobaràs l’església romànica de Sant Pere d’Ullastret i la Llotja, una plaça coberta gòtica. A més, a pocs quilòmetres, podràs visitar la ciutat ibèrica d’Ullastret, considerada la població més gran descoberta fins ara a la península ibèrica. La visita pels seus entorns i al Museu d’Arqueologia de Catalunya a Ullastret (on podràs gaudir de visites guiades per ajudar-te a interpretar el patrimoni) et permetran viatjar 2.500 anys enrere, al cor de la cultura ibèrica.

Peratallada

Pels seus carrers empedrats, places, fossats, torres i muralles, Peratallada és un dels pobles medievals més bonics de Catalunya. Si ets amant de les fotografies, Peratallada esdevindrà l’escena perfecte per no deixar de retratar cap dels seus racons. Passejar-hi és fer un salt a les èpoques de nobles i cavallers, però també de pagesos i picapedrers.

La Bisbal d’Empordà, capital de la ceràmica

Al Terracota Museu hi trobaràs l’explicació dels més de 500 anys de tradició en el món de la ceràmica a la Bisbal d’Empordà, motiu que l’ha portat a esdevenir capital de la ceràmica de Catalunya. Amb una riquesa arquitectònica important, el municipi és un lloc per assaborir sense presses on hi podràs trobar botigues i pastisseries centenàries. A més, al centre històric hi trobaràs un dels castells civils d’origen medieval més ben conservats de Catalunya, el Castell Palau.

Teatre-Museu Dalí

El Teatre-Museu Dalí, inaugurat el 1974, fou construït sobre les restes de l’antic teatre de Figueres, i és considerat l’objecte surrealista més gran del món. Juntament amb el Castell Gala Dalí de Púbol i la Casa-Museu Salvador Dalí de Portlligat, forma part del triangle dalinià empordanès, tots gestionats per la Fundació Gala-Salvador Dalí.

Conjunt monumental de Sant Pere de Rodes

Situat al Port de la Selva i al cor del Parc Natural del Cap de Creus, hi trobaràs el conjunt monumental de Sant Pere de Rodes, format pel monestir de Sant Pere, el poble de Santa Creu i el castell de Verdera. Els vestigis arquitectònics d’aquest conjunt monumental constitueixen un exemple únic de l’estructura del poblament medieval. La recuperació històrica i arquitectònica que va portar a terme la Generalitat de Catalunya des de l’any 1986 permet gaudir d’aquest lloc privilegiat que, pel seu entorn natural, la seva conservació i la seva singularitat constitueix un conjunt patrimonial excepcional.

Romanyà de la Selva i la cova d’en Daina

A Romanyà de la Selva hi trobaràs un dels megàlits més complets i ben conservats de Catalunya, el dolmen de la Cova d’en Daina. Destaca per ser un dels monuments funeraris més representatius de la seva tipologia, l’anomenat sepulcre de “galeria catalana” o “corredor ample”, propi del Neolític final.

La Cova d’en Daina es va excavar per primer cop al segle XIX i s’hi van trobar nombrosos ossos molt fragmentats i moltes dents de gent gran i criatures, fruit d’enterraments col·lectius successius.

Púbol

Púbol és una entitat de població del municipi baix empordanès de la Pera, que encara a dia d’avui presenta un aspecte feudal on s’hi poden observar restes del recinte fortificat. Al castell de Púbol s’hi troba la residència d’Elena Diakonova (1894 – 1982), més coneguda com a Gala, la muller de Salvador Dalí. Juntament amb Cadaqués i Figueres, Púbol forma l’anomenat «triangle dalinià».