Catalunya és sinònim de tradicions i festes populars. Endinsar-te en la riquesa i pluralitat d’aquestes et permetrà descobrir un patrimoni cultural i immaterial inesgotable, ple de valors i que es caracteritza per la la implicació i la participació ciutadana, associativa i institucional. Palamós i els seus voltants estan farcits d’aquestes festivitats i tradicions.

Cantada d’Havaneres de Palafrugell
Un dels trets distintius de l’inici de la temporada d’estiu a la Costa Brava és la Cantada d’Havaneres de Palafrugell, una icona turística internacional i un dels actes culturals més important de les comarques gironines. El gènere de l’havanera i els grups que les canten són una mostra de la cultura popular catalana, malgrat que abans no havien disposat de plataformes de difusió a l’alçada d’una música tan arrelada a la Catalunya que, temps era temps, va anar a Cuba. Durant el cap de setmana de la Cantada d’Havaneres, Calella rep prop de 30.000 persones, i l’esdeveniment arriba a més de 300.000 espectadors mitjançant la retransmissió en directe de Televisió de Catalunya. Es tracta d’un espectacle adreçat a tots els públics, la qual cosa el converteix en un esdeveniment no només cultural sinó també social i mediàtic. Amb la Cantada, s’ha recuperat i salvat de l’oblit el gènere de les havaneres.

Nit de Sant Joan
La Revetlla de Sant Joan se celebra arreu dels Països Catalans, així com en diferents indrets del món, durant la nit entre el 23 i 24 de juny. Es tracta d’una nit màgica en que es dona la benvinguda a l’estiu i que ha esdevingut part del patrimoni festiu català, amb costums marcats i simbòlics com són el foc, els banys de mitjanit, les herbes de Sant Joan, les cançons, el ball o els guarniments i rituals màgics. A més, Palamós celebra la festa major just per Sant Joan, que omple el poble de diferents activitats i convida tothom a gaudir de la fira i altres actes consolidats com la plantada de gegants, els concerts a la zona jove de barraques, les sardanes, la celebració de la primera nit d’estiu amb havaneres i els focs artificials de cloenda a la Platja Gran de Palamós, entre molts d’altres.

Festivitat de la Verge del Carme
El 15 i 16 de juliol Palamós acull la festa de la Mare de Déu del Carme, patrona de la gent de la mar. La nit del 15 es fa un gran ball a l’esplanada de la Llotja i l’endemà se celebra una missa solemne en honor a la Patrona, seguida d’una processó amb l’acompanyament dels geganters i els grallers de Palamós per portar la Verge fins a l’embarcació. Per finalitzar la celebració i com a acte central, es fa una processó marítima amb tota la flota pesquera palamosina encapçalada per la barca portadora de la imatge de la Verge.

Festival Rumb(A)
Durant tot el mes de juliol, diferents espais de Palamós acullen cada divendres (i un dissabte destinat als més menuts) diferents concerts emmarcats dins el que ha esdevingut el primer festival de rumba catalana organitzat a la Costa Brava, creat amb la voluntat de posar en valor la música popular i tradicional en el gènere de la rumba catalana. Es tracta d’un programa que compta amb figures de renom i qualitat en el món d’aquest gènere i que s’ofereix de forma gratuïta a diferents espais de Palamós, juntament amb un taller de rumba catalana, dedicat als secrets més importants del gènere.

Amb so de cobla
A principis d’agost Palamós acull l’únic festival de cobla de Catalunya, que té per objectiu expressar el so genuí de la cobla més enllà de les formacions convencionals que fins ara es coneixíen.

Primer bany de l’any
Es tracta d’una activitat desenfadada i multitudinària que se celebra cada any a la Platja Gran de Palamós coincidint amb el diumenge de Pasqua i que dóna, simbòlicament, el tret de sortida de la temporada de bany a Palamós. Es comença l’activitat amb uns minuts de gimnàstica per entrar en calor i en sortir de l’aigua s’ofereix a les persones participants una tassa de brou calent per reconfortar-se.

Fira de la Gamba
Palamós és sinònim de gamba i amb l’objectiu de donar a conèixer la Marca de Garantia de la Gamba de Palamós i fomentar-ne el consum, neix aquesta fira que se celebra habitualment el segon dissabte del mes de juny a l’espai de la Llotja del peix i que consisteix en mostrar diverses formes de cuinar i consumir les gambes.

Brunyols de l’Empordà
Els brunyols son un plat de postre que es comencen a menjar per Quaresma i es mengen durant tota la Setmana Santa. Els ingredients per preparar-los son: Farina, aigua o llet, llevat de París, sal, matafaluga, greix de porc, oli d’oliva o mantega, llimona, ous, sucre i anís o garnatxa. Tenen una forma com d’esfera aixafada i no tenen forat.