Camí de Ronda

El Palamós marítim es pot resseguir pel Camí de Ronda que surt de la platja Gran, s’enfila cap al Pedró, voreja la costa cap a llevant  i avança cap a Cap Roig. Ens trobarem el port Marina, la cala del Morro del Vedell i els Pots i unes escales en porten a cala Margarida als peus de cap Gros. El camí ens mena fins a la platja de la Fosca, de poca profunditat i encarada a sud-est. Fins a Castell hi destaquem:

  • El Castell de Sant Esteve de Mar, que data dels segles XII-XIII i forma part dels orígens de Palamós, va acabar els seus dies reconvertit en masia.
  • La Cala S’Alguer, una miniatura urbana ran de mar, i Bé Cultural d’Interès Nacional, pels seus valors paisatgístics. Era un barri de barraques de pescadors que es remunta al segle XV.
  • Platja de Castell: Aquest indret s’ha mantingut aïllat i conservat per voluntat popular, la més crua netedat del paisatge.
  • Poblat ibèric de Castell: podem apropar-nos a les restes arqueològiques del jaciment iber (segle VI aC fins al segle II dc).

Ruta del tren petit “via verda”

El 23 de març del 1887 el Tren Petit feia el seu primer viatge que connectava Palamós amb Girona passant per la Bisbal de l’Empordà.

Actualment sobre l’antic traçat d’aquest ferrocarril s’hi troba la Ruta del Tren Petit. Aquesta és una via verda de 10,7 kilòmetres que uneix la nostra vila amb la de Palafrugell. Al llarg del seu recorregut es poden admirar els paisatges característics de l’Empordà i alhora travessar la plana de l’Aubi, la qual està envoltada pel massís de les Gavarres i les muntanyes de Begur.

La seva senzillesa i baixa dificultat converteixen la Ruta del Tren Petit en una òptima sortida per a ser recorreguda en família bé sigui amb bicicleta o a peu.

Ruta Truman Capote

Ruta literària que explica el pas per Palamós del famós escriptor nord-americà, Truman Capote, on va instal·lar-se entre els anys 1960 i 1962, buscant la tranquil·litat necessària per escriure un dels seus best-sellers “A sang freda”.

El recorregut explica què va poder veure i viure aquest geni de la literatura i excèntrica celebrity de l’època, amb quins personatges va coincidir a Palamós, per on es movia, què li agradava, les seves excentricitats…, un recorregut interpretatiu pels espais palamosins que va trepitjar Capote.

Per a més informació sobre la ruta podeu consultar el Museu de la Pesca de Palamós.