Quan observem la Costa Brava veiem la bellesa de les seves platges, els monuments i els carrers amb aquest encant medieval que encara perdura. El que no pensem habitualment és que, durant molts segles, els habitants de la costa miraven al mar amb temor i preocupació. El motiu era un i ens ha arribat avui dia en forma de llegenda: els pirates. 

Són moltes les històries de pirates a la Costa Brava que encara s’expliquen i ens serveixen per entendre com eren aquestes vil·les costaneres fa alguns anys. Perquè els pirates, tan idealitzats per les pel·lícules i les llegendes, van ser durant molt de temps el terror del Mediterrani. Durant els segles XI, XII i XIII es van construir fortificacions, castells i muralles per evitar la seva entrada a terra. Les torres de guaita són un dels elements més característics de la Costa Brava i la seva funció era vigilar i protegir els habitants dels pobles de mar de l’atac dels pirates. Encara que avui en dia aquests vestigis ens semblin un patrimoni maco per visitar, la seva construcció té les arrels en els atacs dels pirates. 


Fins i tot un dels elements més característics de la Costa Brava té el seu origen en les històries de pirates a la Costa Brava. Estem parlant dels camins de ronda, aquestes travessies que voregen el mar donant lloc a un agradable passeig durant molt de temps van servir per connectar els pobles i evitar els atacs pirates. Si mirem al passat, durant molt de temps els pirates van ser una preocupació pels pobles de mar. Segons expliquen les llegendes, els pirates es dedicaven a assaltar els vaixells en alta mar, però també anaven a terra ferma. Es tracta d’atacs ràpids que tenien lloc durant les estacions amb bon temps, ja que les aigües estaven més calmades i es podia navegar amb major tranquil·litat.

La seva empremta és viva a l’arquitectura defensiva, en les llegendes que van generar i en expressions que encara s’utilitzen, com la popular “no hi ha moros a la costa”. A la Costa Brava trobem molts pobles que van buscar punts enlairats i estratègics per avançar-se als atacs dels pirates, i afortunadament podem fer una ruta per les torres de guaita de la Costa Brava que ens demostra la importància d’aquestes construccions, que servien també de refugi en cas d’atac. 

Algunes de les històries de pirates a la Costa Brava que encara perduren són les dels pirates que segrestaven pescadors i els venien més tard com a esclaus. En altres ocasions, es diu també que es demanava el pagament d’un rescat, i en cas de no rebre la recompensa es matava als capturats. Això va propiciar que alguns pobles creessin germandats que tenien la funció de negociar amb els pirates i pagar els rescats. Les Torres de guaita, murallles, milícies populars… res no semblava suficient per aturar els pirates i corsaris, per això els masovers, pescadors i comerciants demanaven protecció, com per exemple la construcció d’una torre de defensa a les Illes Medes, un punt estratègic i sovint dominat per la pirateria, però sovint eren desatesos, és per això que existeixen algunes històries de pirates a la Costa Brava que expliquen com els mateixos habitants i treballadors dels pobles s’enfrontaven directament als pirates, amb enginy i ràbia. 
Per sort, moltes d’aquestes construccions encara perduren en bon estat de conservació, per això des del Càmping Relax-Nat us convidem a descobrir les històries de pirates a la Costa Brava que expliquen la seva història. El nostre càmping és el lloc perfecte per allotjar-se en família i descobrir aquestes llegendes i històries. Visita la nostra pàgina web per conèixer la nostra magnífica ubicació i per gaudir d’un entorn ple d’història!